2011. április 27., szerda

Mikor vásároljak új gumiabroncsot?


Defektes gumi

Bár a gumiabroncsokat általában egyre hosszabb használatra tervezik, mégis minden abroncs esetében eljön az idő, amikor nem szabad tovább várni, és új abroncsot kell vásárolni. Melyek azok az okok, amelyek miatt óhatatlanul kénytelen az ember lecserélni a régi abroncsot? Az abroncsok cseréjére legalább hat különböző okot különböztetnek meg a szakemberek. Nem csupán természetes okok játszhatnak közre az abroncs kényszerű cseréjének elvégzéséhez.
  1. Defekt vagy sérülés
  2. Jogszabályi értékig megtörtént kopás esetén
  3. Az abroncs elöregedése
  4. Az abroncs sérülése
  5. Rendellenes kopás észlelése
  6. Nem megfelelő abroncsok használatának észlelése
A későbbiek során részletesen sorra vesszük a fenti listában szereplő okokat, és igyekszünk tanácsokat adni minden esetre.

Ne felejtsük azonban, hogy:
Baleset, defekt miatt
A rendszeresen ellenőrzött gumiabroncsok élettartalma jóval nagyobb lehet. Rendszeresen ajánlott az abroncs futófelületének ellenőrzése. Nézzük meg akár hetente a futófelület mélységét, állapotát, a gumiabroncs nyomását, az oldalfalak épségét. Ellenőrizzük a kopás egyenletességét. Gyanús tünetek esetén kérjük tanácsot egy tapasztalt gumis szakembertől, vagy a legközelebbi gumisműhelyben dolgozóktól, hogy a gumink alkalmas-e a még a tovább használatra, vagy cserélnünk kell.